Jdi na obsah Jdi na menu

Stěrkování

8. 8. 2016

Stěrkování omítek používáme na staré omítky, které jsou již hodně vyspravované, záplatované, různě hrubé a zákazník by si přál podklad sjednotit. Dále stěrku používáme po škrábání staré malby, kdy jsou stěny po škrábání poničeny od škrábání a zákazník si přeje mít stěny po oškrábání dokonale hladké. Někdy postačí stěny rozmýt mýdlovou vodou, nebo vápenným mlékem, pokud nemá zákazník vysoké nároky. V opačném případě se stěny stěrkují.

Podklad je stejně jako u štukování potřeba oškrábat od staré malby, napustit penetrací a poté nanášíme stěrku Devoskit, nebo Rokofinal ve dvou vrstvách odspoda nahoru. Nakonec stěrku rozmyjeme pěnovou houbou do hladkého vzhledu. Stěrka se dá i vybrousit jemným smirkem, my však upřednostňujeme rozmytí, díky kterému nevzniká nepříjemný prach jako u broušení.

Druhý den po zaschnutí novou omítku napustíme hloubkovou penetrací a takto připravený podklad je již zcela připraven pro následné malování, nebo jiné malířské techniky, jako třeba benátský štuk, nebo jiné dekorativní malby a stěrky, které vyžadují dokonalý hladký a pevný podklad.