Jdi na obsah Jdi na menu

Protiplísňové nátěry

8. 8. 2016

Plísně v bytech vznikají při nedostatečném větrání, nebo špatné hydroizolaci

Voda se ve zdech bytů vyskytuje jako následek stavební závady nebo nevhodného užívání bytu. Při nevhodném užívání bytu dochází ke kondenzaci vlhkosti z ovzduší do zdí nebo na předměty.

Stavební závadu uživatel bytu většinou sám nemůže ovlivnit. Svým chováním však může ovlivnit vlhkost v ovzduší. Vlhkost se do ovzduší dostává při všech činnostech spojených s odpařováním vody: vaření, sprchování, sušení prádla, žehlení atd. Při těchto činnostech je důležité větrání. Pokud se v bytě vytvoří více vodní páry než se odvětrá, tak dojde ke kondenzaci vodní páry na chladnějších místech. To je dobře vidět na zrcadlech v koupelnách. Kondenzovaná voda z ovzduší se vsakuje do zdí nebo předmětů a umožňuje zde růst plísní. Na zdech rostou plísně nejvíce v rozích nebo za skříněmi - to jsou místa, která nejsou vysušována proudícím vzduchem. Kondenzace vody z ovzduší je ovlivňována i vytápěním – čím nižší je teplota v bytě, tím více vlhkosti je v ovzduší. Jednoznačným ukazatelem nedostatečného odvětrání vzdušné vlhkosti v místnostech jsou zamžená okna.

 

Malířský nátěr s preventivním protiplísňovým účinkem

Používá se k protiplísňovým nátěrům omítek, betonu, dřeva, dřevotřísky, cetris desek
aj. v interiérech. Barva má výbornou paropropustnost, proto je vhodná i k nátěrům sanačních omítek v interiérech

Místa napadená plísněmi se za mokra očistí a ošetří sanačním prostředkem REMAL SANAL na zdivo V 1406. Příliš savé, sprašující se nebo nesoudržné podklady je nutno předem napenetrovat (zpevnit) vhodnou penetrací.  Další vrstvy nanášíme nejdříve po dokonalém zaschnutí, například Primalexem mikro, nebo Jupol citro.