Jdi na obsah Jdi na menu

Odstranění staré malby - Škrábání

8. 8. 2016

Jak odstranit starou malbu?

Před samotným škrábáním vyklidíme celý pokoj, při škrábání vzniká opravdu velký nepořádek, proto nepodceníme přípravu a vše vystěhujeme a dokonale zalepíme.

Starou malbu pořádně namočíme vodou, namáčení provádíme malířskou štětkou. Nevětráme, máme zavřené okna i dveře aby se stěny zapotily a šly dobře škrábat. Namočíme jen tak velký úsek, který stihneme oškrábat, než nám stěna zaschne. Malbu škrábeme malířskou škrabkou, patentkou. Pokud nejde škrábání zlehka, pak raději ještě jednou malbu namočíme, aby se neponičila omítka.

Jak poznat kdy je třeba starou malbu seškrábat?

Většinou poznáme již od pohledu, kdy je stará malba zralá na oškrábání, ale ne vždy se to pozná hned.

Pohledem: vidíme místa kde se malba již odlupuje, pokud je takových míst více v pokoji, pak již musíme škrábat. Pokud se malba loupe třeba jen okolo praskliny ve stropě, ještě to nemusí nutně znamenat škrábání celé místnosti.

Pohmatem: pokud přejedeme rukou po stěně a stará  malba výrazně práší, pouští, pak je malbu nutné škrábat.

Zkouškou:  kousek od loupající malby, kde vypadá malba v pořádku vyškrábneme špachtlí do stěny čtvereček 5x5 cm, pokud malba sama tedy celý čtvereček vypadne je lepší tedy pokoj oškrábat. Pokud pod odškrábnutým vzorkem malba pouští, pak je jisté že se musí škrábat.

Proč starou malbu oškrábat:

Pokud chcete mít pokoj vymalovaný pořádně a kvalitně, pak není na místě šetřit a škrábání odkládat. Někdy se maluje jen provizorně, narychlo, třeba před plánovanou rekonstrukcí, pak asi můžeme starou malbu ještě vymalovat "halabala" a odložit nepříjemné škrábání na  příště, ale například když se třeba rekonstruuje, pak toho využijte a nechejte vymalovat pořádně, až budete zabydlení, pak se do škrábání nebude chtít už vůbec.